.

De juiste vachtverzorging

9 maart 2022
De juiste vachtverzorging

Een gezonde vacht is glad, glanzend en klitvrij en weerspiegelt de gezondheid van de hond. Regelmatig kammen en borstelen is belangrijk om de vacht en huid in topconditie te houden, én zorgt ervoor dat bultjes en afwijkingen tijdig gesignaleerd worden. 

Voor een goede vachtverzorging is het van belang om de juiste type borstel bij het juiste type vacht te kiezen: - Slicker-borstel: bijzonder geschikt voor honden met langere en dikkere vacht. De borstel heeft gebogen metalen haakjes die dode haren verwijderen en klitten losmaken.
Rubberen borstel: ideaal voor honden met een korte vacht. De stroeve structuur van het rubber zorgt ervoor dat losse haren en vuil uit de vacht verwijderd worden.
Hark: ideaal om de ondervacht van de hond te verzorgen. De harkjes helpen de ondervacht uit te kammen en de dode haren te verwijderen. Ook is er een klitten-hark: deze speciale hark is voorzien van snijkanten die helpen klitten door te snijden.
Pennenborstel / Ruikam: voorzien van ijzeren of kunststof pennen, die bij een lange, sluike vacht dode haren verwijderen en de vacht doorkambaar maken.
-Kammen: kammen zijn ideaal om klitten uit de (langharige) vacht te kammen. Kammen met roterende tanden zorgen voor zo min mogelijke vachtschade.
-Handschoenen: ideaal voor schuwere honden. Deze borstels zijn vaak gemaakt van rubber en daarom ideaal om losse haren te verwijderen en de vacht glad en glanzend te maken bij de kortharige vacht.

Let er bij het borstelen op dat je nooit de gehele ondervacht verwijdert. Gebruik bovendien geen lange halen, maar maak korte bewegingen en geef eventueel tegendruk op de huid. Maak gebruik van een ontviltingsspray bij honden met veel klitten.

Meer nieuws

Chat openen
1
💬 Stel gerust jouw vraag!
Stel gerust jouw vraag!